De zin en onzin van zonnecrème!

De zin en onzin van zonnecrème!

De zon is niet zo lief voor onze huid, dat weten we allemaal.
Maar hoe beschermen we ons nu goed tegen onze warme vriend?
Ik merk dagelijks bij mijn klanten dat hier nog veel misverstanden rond bestaan..

1) UV-watte?
Op aarde zijn er 2 soorten UV-stralen: UV-A en UV-B. Beiden zijn schadelijk, maar op een andere manier. Het verschil tussen de 2 is eigenlijk makkelijk te onthouden!

– UV-A: de A van “Ageing”. Deze stralen dringen het diepste door in de huid, en zijn van 1 januari tot 31 december aanwezig. Zelfs achter glas dringen ze door en zorgen ze voor de diepere DNA-schade, een versneld verouderingsproces en huidkankers tot gevolg.

– UV-B: de B van “Burning”. Deze stralen zijn niet altijd even sterk aanwezig (door wolken, stand van de zon,…) en zorgen voor het verbranden. Als we verbranden treedt er ook DNA-schade op, maar we merken vooral een pijnlijke huid op na een te lange blootstelling aan deze straling. Als je huid verbrandt stijgt ook weer het risico op huidkanker.

2) Niet elke zonnecrème is gelijk
De SPF-waarde op een zonnecrème duidt op hoe goed deze beschermt tegen de UV-B stralen. Factor 15 zorgt er voor dat je 15x langer in de zon kan zitten zonder te verbranden. Een gewone SPF15 (bijvoorbeeld ingebouwd in je dagcrème) beschermt niét tegen UV-A als dit niet op de verpakking vermeld is.

Enkel de zonnecrème waar UV-A in een cirkeltje op staat, of waar “broadspectrum” op staat beschermt ook tegen de dieper gaande UV-A stralen.

Nu weten we ineens ook waarom sommige zonnekloppers “die zich toch altijd ingesmeerd hebben” toch huidkanker ontwikkeld hebben!

Verder is er nog geen universele meting voor UV-A bescherming, waardoor de kwaliteit van deze filters enorm kan verschillen van product tot product.

Gelukkig hebben we hiervoor de Observ die de bescherming zichtbaar maakt!

3) Natuurlijke vs chemische zonnefilters
Een natuurlijke zonnefilter bevat zinkoxide of titaniumdioxide als zonnefilter (even ingrediëntenlijst nakijken). Deze natuurlijke filters beschermen altijd tegen zowel UV-A als UV-B en beschermen je direct na het aanbrengen.

Chemische zonnefilters werken ietsje anders. De chemische stof (zijn intussen ontzettend veel varianten van) wordt geabsorbeerd door de huid, moet 15-30 minuten binden en beschermt je vanaf dan pas.

Beide zonnefilters moet je zéker om de 2 uur bijsmeren als je in de zon ligt, of vaker indien je veel zweet of bent gaan zwemmen.

4) Hoeveel moet je smeren?
Hier zit het grootste verschil tussen de 2 soorten! Op de verpakking van de meeste producten staat namelijk “een ruime hoeveelheid aanbrengen”. Maar wat is dat nu, een ruime hoeveelheid?

Stel: we willen enkel ons gezicht en hals beschermen, dan hebben we van de chemische variant een koffielepel vol nodig, terwijl we van de natuurlijke filter slechts een erwt nodig hebben! Groot verschil, niet?


5) Wat als ik niet deze hoeveelheid smeer?
Dan krijg je niet de aangeduide beschermingsfactor!

Als je slechts de helft smeert hou je ook niet de helft aan bescherming over, maar slechts de vierkantswortel.

Van een Factor 50 schiet dus uiteindelijk maar een 7 over!

6) Hoe hoger de SPF, hoe beter ik beschermd ben?
Waar en niet waar. Als je de juiste hoeveelheid smeert van een factor 15, ben je beter beschermd dan als je te weinig aanbrengt van een factor 50 (zie vorige alinea).

Als je wel de juiste dosis smeert is het eigenlijk nog een beetje zinloos: je moet namelijk om de 2 uur bijsmeren.

Als we er van uitgaan dat je normaal na 15 minuten onbeschermd zonnen verbrandt, zou je met factor 50 dus 12,5uur in de zon kunnen doorbrengen, iets wat in de praktijk niet snel gebeurt!

7) Een laatste tip
Gebruik dagelijks Dermedics SPF15 of 50 over je dagcrème. Deze producten bieden een hoge bescherming tegen UV-A stralen en bevatten bovendien een pollutieschild. Je beschermt jezelf dus niet enkel tegen UV licht maar ook tegen de effecten van milieuvervuiling, uitlaatgassen en andere zaken die in de lucht rondvliegen die je huid sneller doen verouderen! Bovendien trekken ze snel in, laten ze geen witte was achter en voelen ze absoluut niet plakkerig!


Bron: Dr. Neal Schultz MD, NY

Author Info

zentec

No Comments

Post a Comment